aip 1x1

Autoimmunpaleo kezdöknek

AIP 1x1 – Kinek ajanlott

2016. június 27. - blueberry lavender

Kezdjük az elejen: mi az az AIP (autoimmun-paleo) taplalkozas es kiknek ajanlott?

Mint a neveben is szerepel, elsösorban autoimmun betegsegben szenvedök szamara tanacsos az alkalmazasa. A dieta hattereben az all, hogy a legujabb kutatasok bizonyiteka szerint az autoimmun betegsegek összefüggesbe hozhatoak az ateresztö bel szindromaval. A belfal mikroszkopikus meretü foltjain keresztül atjuto emesztetlen anyagokat a szervezet idegenkent ismeri fel, es immun reakciot kezdemenyez ellenük. Am sajnos a szervezet ilyenkor nem csak az idegen anyagok, hanem a tapanyagok es sajat maga ellen is fordul, mivel nem tudja megkülönböztetni azok feherjeit a sajat feherjeitöl. E mechanizmus következteen autoimmun betegseg alakul ki a szervezetben. Attol függöen, hogy az immun rendszer milyen sejteket tamad, beszelünk különbözö autoimmun betegsegekröl, igy peldaul a vitiligo az, amikor a szervezet a börsejtek melaninjat tamadja meg. A kialakult autoimmun betegseg fajtajat örökletes tenyezök hatarozzak meg, de ahhoz hogy kialakuljon meg környezeti es taplalkozasi hatasok is kellenek.

A leggyakoribb autoimmun betegsegek a következök:

  • Lupus
  • Sclerosis Multiplex
  • Vitiligo
  • Cöliakia
  • Hashimoto-thyreoiditis
  • 1-es tipusu diabetes
  • Crohn betegseg
  • Rheumatoid arthritis…

Erdekes, hogy a legtöbb autoimmun betegség inkább a nőkre jellemző.

Az autoimmun-paleo dieta celja, hogy elkerülje azokat az eteleket, amik irritalhatjak a belet, miközben ertekes tapanyagokkal latja el a szervezeted. Harom fö szakaszbol all: az eliminacios szakasz igen szigoru es gyakorlatilag csak a hipoallergen tapanyagokat engedi meg, melyek nem okoznak tovabbi gyulladast a szervezetben. Ennek a szakasznak a hossza egyentöl es a betegseg sulyossagatol függöen valtozik, de legkevesebb 1 honap. Addig erdemes tartani, amig a betegseg korabbi, zavaro tünetei mar elmultak, es visszatert az eleterö. Ez van, akinel viszonylag gyorsabb, de minel regebb ota all fenn a betegseg es minel több területet erint, annal lassabb a gyogyulas. Olyat is hallottam mar, akinel ez 1 evig tartott. Erdemes azonabn megvarni, hiszen ha itt felbehagyjuk, vagy tul gyorsan vezetünk vissza tapanyagokat, akkor az egesz addigi eröfeszitesenik reszebn karba vesztek, hiszen az igazi gyogyulas erdekeben elölröl kell kezdenünk a folyamatot.

A reintrodukcios (visszavezetesi) szakasz tehat akkor veszi kezdetet, amikor mar megszüntek a korabbi tünetek. Ebben a szakaszban egyesevel vezethetünk vissza meghatarozott tapanyagokat, olyanokat, amik nem vezetnek ujra az ateresztö bel kialakulasahoz. Amennyiben ol reagalunk egy-egy tapanyagra, tehat nem ternek vissza a korabbi tünetek, nem okoz heves reakciokat az etel elfogyasztasa, ugy fokozatosan emelhetjük az adagot belöle mintegy 4 napon keresztül. Ha tovabbra is tünetmentesek vagyunk, beepithetjük az etrendünkbe ezt a tapanyagot ezentul. Uj hozzavaloval csak ezutan a 4 nap utan szabad probalkoznunk. A visszavezetesröl bövebb informaciokat irok majd a kiemelt linken. 

A harmadik szakasz azutan következik, miutan befejeztük a visszavezetesi szakaszt, es kialakult azon etelek listaja, melyeket biztonsaggal fogyaszthatunk eletünk tovabbi reszeben. Szamos tapanyagot (pl. glutent, es amikre rosszul reagaltunk) azonban valoszinüleg mar nem fogyaszthatunk ezentul, vagy olyan is elöfordulhat, hogy nagyon ritkan, evente par alkalommal meg toleraljuk.

Az autoimmun betegsegböl valo gyogyulas azonban tulmutat a dietan es meg szamos pillere van, ugy mint a megfelelö mennyisegü alvas, a stresszmentes, illetve stresszt karbantarto eletmod, a mozgas, a termeszetbe jaras, es a lelkünk gyogyitasa. Ezekröl is külön cikkben irok, itt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmunpaleokezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr358602818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása