aip 1x1

Autoimmunpaleo kezdöknek

Beszámoló a Hashimoto Summit-ról

2016. június 27. - blueberry lavender

Nemreg került megrendezesre a Hashimoto Summit online konferenica az USA-bol. A Summit maga csucstalalkozot jelent, en korabban meg sosem vettem reszt ilyen jellegü esemenyen, igy szamomra ez is ujdonsag volt. Ugy kell elkepzelni a konferenciat, hogy ket amerikai hölgy, akik mindketten erintettek a betegsegben összeallt, es az USA-ban a tema leghiresebb, legelismertebb szakertöit, orvosait, bloggereit, dietetikusait kertek fel arra, hogy interjut adjanak nekik sajat tapasztalataikrol, kutatasaikrol, tevekenysegükröl a Hashimoto területen. Ezeket az interjukat felvettek videora es utana online barki meghallgatthatta ezeket egy hetig, minden nap masokat, illetve a Summit vegen meg ket napig ujra barkit meg lehetett hallgatni, aki kimaradt. Sajnos pont a nyaralasunk alatt kezdödött a konferencia, igy nagyon korlatozottan tudtam hallgatni az elöadasokat, cask a szamomra legfontosabbakra koncentralva, viszont a vegsö ket napban mar otthon voltunk, igy be tudtam potolni azokat, akik meg jobban erdekeltek.



Legfontosabb informaciok es felismeresek szamomra a Konferenciarol

Az itt következö lista abszolut szubjektiv, azt hivatott tükrözni, ami szamomra ujdonsag, nagy felismeres, vagy „huha“ elmeny volt a konferencian hallottakbol. Nem celom, nem is lehetne celom az anyagok teljes pontosaggal törtenö atadasa. Aki erre kivancsi a lenti linkgyüjtemenyben megtalalja a HS hanganyagainak elerhetöseget. A konferencian elhangzottak ugyanakkor kivalo gondolatebresztök, figyelemfelhivok es mivel ezek az allitasok legtöbbször tudomanyos kutatasokkal alatamasztott, elismert szakertöktöl szarmazo informaciok, ha felkeltik az ember figyelmet, erdeklödeset, kutatasokban, szakirodalomban, a konferencia elöadoinak webhelyen, könyveikben utanaolvashatoak. Tovabba tervezem, hogy az egyes temaknak, amiket itt helyhiany miatt csak egy-ket mondatban emlitek, jobban utanajarokes kibontom öket kesöbbi irasaimban.

  • Több elöadason is elhangzott, hogy az Amerikai Egyesült Allamokban jelenleg 53 milliora becsülik az autoimmun betegek szamat. Ebböl 22 millioan Hashimoto Thyroiditis-ben szenvednek, igy ez szamit a leggyakoribb autoimmun betegsegnek ott (es a vilagon). Azoknak a szama, akik az autoimmun betegsegek ‚elöstadiumaban‘ vannak akar ugyanennyi lehet, de öroluk, a tünetek hianya miatt meg keves az informacio. Figyelembe veve az USA lakossagat, ami 2016-os adatok szerint kb 323 millio (Forras: Hivatalos nepessegmerö ora), csak az 53 millio ember több, mint 16%-a a lakossagnak. Ez egy oriasi szam, igy több elöado is jarvanyhoz hasonlitotta az autoimmun betegsegek terjedesenek ütemet. A bemutatkozo filmben az szerepel, hogy 9-böl 1 nö, mig minden 12-böl 1 ferfi szenved Hashimotoban.
  • Viszont fontos, hogy az ujfajta laboreljarasokkal mar kepesek szürni ezt az ‚elöstadiumot‘ is a doktorok, amikor meg a betegsegek k 100%-ban gyogyithatoak lennenek. Azonban nagyon kevesen kerik a tüneteik megjelenese elött mar a szürest. A tünetek es az autoimmun betegsegek megjelenese utan viszont mar sokkal nehezebb javitani es visszaforditani az allapotot. Sok esetben csak megallitani lehet mar a folyamatot, javulast elerni nem.
  • A Cyrex Laboratoires vezetö orvosi tanacsadojaval es igazgatojaval is keszitettek interjut. A laboratorium neve nekem mar korabban is ismerösön csengett mas forumokrol, de igy, hogy több, tölük független orvos, elöado is öket idezte, vagy tölük ker be teszteket, valamint meghallgatva az elöadasukat, szamomra igazolast nyert, hogy piacvezetö technologiakat kinalnak az autoimmun betegsegek diagnosztizalasa teren. Mondok egy peldat a Cyrex-töl: a legtöbb labor a glutenerzekenyseget buza egy fajta feherjejere szür, mig az ezen kivül esö feherjekre (a buzanak 100 ilyen feherjeje van) erzekenyek diagnosztizalatlanul maradnak, ez kb 50%-os talalati aranyt jelent. A Cyrex azt allitja, hogy ök azokat a feherjeket is belevettek tesztjükbe, melyeket a legfrissebb kutatasok azonositottak be, mint lehetseges reagenst a Gluten erzekenyeknel. Igy egy helyett, ök 8 feherjere tesztelnek, mellyel sokkal nagyobb biztonsaggal tudjak megallapitani a glutenerzekenyseget.
    Emellett erdekesseg meg peldaul, hogy a Cyrex taplalekallergia panelje az etelek nyers es fött formajara valo erzekenyseget külön meri.
  • Erdekes kerdes volt, hogy miert erintenek annyival több nöt, mint ferfit az autoimmun betegsegek. Ezt több okkal magyaraztak a konferencian, egyreszt azzal, hogy a nök sokkal több kozmetikai termeket hasznalnak, mint a ferfiak, melyekben rengeteg kemikalia, karos anyag talalhato. Masreszt az ösztrogen szerepet emeltek ki, minthogy a fentiek, illetve az ivovizben, taplalekban talalhato karos anyagok hatasara az ösztrogen-egyensuly felbomlasa elsösorban a nöket erinti. Harmadik, es mar reszben szemelyes gondolatom ehhez a temahoz, hogy a nök a belejük nevelt viselkedesformak reven sokkal inkabb hajlamosak sajat erdekeik, igenyeik elnyomasara a ferfiakhoz kepest, mely bennük belsö feszültseget valt ki es az elfojtott, ki nem mondott erzelmek stresszt okozva, belülröl tamadjak meg a szervezetet.
  • Dr Aristo Vojdani, a Cyrex Laboratories vezetö tanacsadoja es kutatoja azon kutatasokat foglalta össze, melyek szerint az autoimmun betegsegek hattereben kb 1/3 reszben all a genetikai hajlam, es 2/3 reszben a környezeti hatasok. A környezeti hatasokat meg tovabb bontotta miszerint beszelhetünk fertözesekröl, mereganyagokrol es tapanyaghianyokrol, vagy olyan etelösszetevökröl, melyeket nem toleral a szervezet. Ezek jelenlete mellett altalaban aztan egy „triggering event”, vagyis egy kivalto esemeny inditja be az autoimmun tüneteket, mely egy komolyabb stressz, fertözes, vagy betegseg is lehet.
  • Dr Isabelle Wentz gyogyszeresz egy kicsit maskepp irta le az ö nezöpontjabol a Hashimoto kialakulasanak 3 alappilleret, bar szerintem a lenyeg ugyanaz: genetikai hajlam, kivalto tenyezö (trigger factor, ami lehet a stressz, egy fertözes, vagy valamilyen tapanyag hiany) es a harmadik az ateresztö bel. Szerinte, ha mar kialakult az autoimmun betegseg, mar dietaval is rengeteget tehetünk ellene: minimumkent a a gluten-, tejtermek es szojamentes dietat emliti. A hianyok közül különösen a szelen, B12, illetve D vitamin, valamint a Ferritin (vas) hianyara hivja fel a figyelmet, ezeknek a szintjet javasolja ellenöriztetni a szervezeteben.
  • Szinte minden autoimmun betegseg hattereben ott al az ateresztö bel.
  • A Hashimoto betegek ¾-e glutenerzekenysegben (cöliakia) is szenved.
  • A jelenleg ismert keresztreakciok a glutennal: a kutatasokkal alatamasztott tapanyagok, melyek egyes emberekben a glutenhoz hasonlo autoimmun reakciot valtanak ki: tehentej es tejtermekek, elesztö, zab, kukorica es köles. Ezt sajat peldammal is alat tudom tamasztani, mivel a kukoricara regota gyanakszom, hogy hiaba eszem, szinten heves reakciokat valt ki belölem a fogyasztasa.
  • A csapviz, illetve palackozott asvanyviz kerdesben a kerdezett szakemberek a filteres vizre, illetve az üveges (üvegben tarolt) asvanyvizre teszik le a voksukat. Rengeteg mereganyag ürül höhatasara az amugy kivalo minösegü asvanyvizbe is. Nem tudhatjuk hol, mennyi ideig taroltak a müanyagpalackos asvanyvizet, mielött mi megvettük volna.

Amiben meg hasznos volt szamomra a konferencia, hogy uj nevekkel, szakertökkel, bloggerekkel ismerkedhettem meg, akik rengeteg különbözö aspektusat fedik le munkajukban a Hashimoto-nak. Rengeteget tanultam, inspiralodtam es hatalmas motivaciot kaptam a hallgatasuk soran. Elhataroztam, hogy begyüjtöm a könyveiket, olvasni fogom a blogjaikat es felkutatom a modjat, hogyan vegeztethetnem el a Cyrex Laboratorium tesztjet magamnak.

Emellett tovabbi konferenciakat is rendeznek meg a szervezök 2016-ban, melyekröl mar jo elöre tajekozodtam es idöben tudom felhivni rajuk majd itt a figyelmet.

Link

Ha erdekelne a Hashimoto Summit anyaga, de lemaradtal rola, ez egy bizonyos összeg elleneben tovabbra is teljes egeszeben elerhetö az alabbi linken:

http://healinghashimotossummit.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmunpaleokezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr78837236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása